U sklopu naše poljoprivredne ljekarne u Novom Marofu, Kalnička 4/A , djeluje i laboratorij za kemijsku analizu vina.
U našem laboratoriju za analizu vina ispitujemo sastav i kakvoću vina, kako bi utvrdili vrijednosti osnovnih parametara vina i prema potrebi ih korigirali, te pronašli lijek za vina koja imaju manu, bolest ili su nezadovoljavajuće kvalitete (okus, boja, miris) zbog nepravilnog čuvanja, pogrešaka u procesu prerade grožđa ili primjene neadekvatnih / neprimjene adekvatnih enoloških preparata.
Prema metodi dr. Rebeleina za brzu titraciju određujemo vrijednosti:
- ukupnog sumpornog dioksida (SO2)
- slobodnog sumpornog dioksida (SO2)
- ukupnih kiselina u vinu
- hlapivih kiselina u vinu
Također vršimo i određivanje
- sadržaja vol. % alkohola u vinu (ebulioskopom)
- sadržaja neprovrelog šećera u moštu i vinu (laboratorijski)
- pH vina
- bentotest
Na temelju dobivenih rezultata, preporučamo tretiranje adekvatnim enološkim preparatima za održavanje potrebne količine slobodnog SO2 u vinu (PYROVIN), otkiseljavanje, otklanjanje mirisa vina na sumporovodik, smeđeg loma vina, te za otklanjanje ostalih mana i bolesti vina.
Za kompletnu analizu vina potrebno je dostaviti 1l uzorka u staklenoj boci, hermetički zatvorenoj odmah nakon što je napunjena vinom iz bačve.
Analitički nalaz služi isključivo za potrebe preporuka i savjetovanja u našoj poljoprivrednoj ljekarni, te eventualno tretiranje preparatima po našoj preporuci ili samo u kontrolne svrhe na zahtjev stranke.
Detalji iz našeg laboratorija i procesa analize vina: