1) PODRIJETLO
Ovaj soj je izoliran i selekcioniran u području Cotes du Rhone između 1400 istraženih sojeva. Samu selekciju izvršio je ITV Courier i Comite Interprofessionnel des Vins de Cotes du Rhone. Soj je selekcioniran jer u fermantaciji daje tipična organoleptična svojstva tog vinogorja i postojanu kvalitetu.
2) MIKROBIOLOŠKA SVOJSTVA
- Saccharomyces cerevisiae
- Kiler faktor je prisutan, što mu omogućuje odličnu implementaciju među spontanu mikrofloru divljih kvasaca
- Tolerantan na povećane koncentracije šećera i alkohola – pogodan za fermentaciju u toplijim krajevima
- Optimalna temp. fermentacije 15-30°C
3) FIZIKALNA SVOJSTVA
- Proizvodi vrlo malo pjene, što omogućuje maksimalno korištenje kapaciteta
- Odlično sedimentira nakon fermentacije
4) ENOLOŠKA SVOJSTVA
- Fermentira do 16 vol % alkohola
- Vrlo brzi početak fermentacije
- Vrlo mala proizvodnja octene kiseline, spojeva koji vežu SO2, acetaldehid, piruvate, a-keto glutaminsku kiselinu
- Dokazano da veže do 20 mg/l SO2za vrijeme fermentacije crnog mošta
- Otporan na SO2koji se dodaje u mošt
- L-2056 daje manji doprinos na aromu vina, ali povećava mirisna svojstva crnim vinima
- L-2056 pospješuje ekstrakciju antocijana iz crnog grožđa, te isto tako doprinosi očuvanju boje zbog svoje slabe (male) aktivnosti b-glukozidaze
- Manji dio L – jabučne kiseline se razgradi za vrijeme alkoholne fermentacije, malolaktična fermentacija provodi se bez ikakvog problama u vinima fermentiranim sa L-2056
5) UPOTREBA
- U toplijim vinarskim krajevima svijeta
L-2056 intenzivno se koristi u proizvodnji kvalitetnih crnih vina, može se koristiti i za fermentaciju bijelih mošteva
- Posebno dobri rezultati postižu se na kultivarima: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz
- Dobivena vina imaju nagalšenu voćnost, i takvo vino može ići brzo na tržište
- Sa L-2056 proizvode se crna vina za odležavanje i dozrijevanje, jer je boja vrlo stabilna sbog smanjene aktivnosti b-glukozidaze
- Za harmonična crna vina
- Pojačena tvorba glicerina
- Sačuvane sortne arome
6) DOZIRANJE
- 25 g suhog kvasca na 100 litara mošta osigurava minimalno 5 miliona živih stanica na jedan ml mošta, kratku lag fazu i brzu
dominaciju nad spontanom mikroflorom, osobito negativnom što rezultira čistoćom fermentacije do suhog vina
- Otopiti kvasac u 5 puta većoj količini čiste vode 35-40°C
- Promiješati i ostaviti 15 minuta
- Promiješati tako rehidriran kvasac, lagano ga ohladiti na temperaturu mošta i odmah inokulirati mošt tako rehidriranim selekcioniranim kvascem