Košarica
0 Artikala - Ukupno : 0,00 kn
Košarica je trenutno prazna!
Proizvod

Kupovina po

Cijena
  • kn to kn
Solum_Proventus__505d88f49119e

Solum Proventus 50 L (Humus kalifornijske gliste)

In Stock

Šifra proizvoda: 3175

organsko gnojivo dobiveno preradom ovčjeg i kozjeg gnojiva te biljnog otpada djelovanjem crvenih kalifornijskih glista

DOZVOLJENO U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI !

 

Prednosti korištenja humusa glista u poljoprivredi i vrtlarstvu

 

Prirodno organski i bez neugodnih mirisa – Humus proizveden pomoću kalifornijskih glista je bez mirisa, i bilo kakvih kemijskih proizvoda proizvedenih konvencionalnim načinom proizvodnje. Takav humus možete upotrebljavati u proizvodnji vaših poljoprivrednih, cvjećarskih i vrtlarskih proizvoda bez ikakve potrebe za dodavanjem mineralnih gnojiva.

 

Ne postoji mogućnost sagorijevanja biljaka – Pod ovim se misli da ga možete dodavati u bilo kojim količinama jer je potpuno prirodan. Možete početi saditi biljke iz sjemena ili presadnica. Zapravo sve poznate tehnike uzgoja bilja možete započeti na humusu kalifornijskig glista. I dobit ćete nevjerojatne rezultate u usporedbi sa drugim vrstama humusa. Humus glista nikako ne može naštetiti biljci.

 

Poboljšava strukturu tla – Humus proizveden od kalifornijskih glista smanjuje mogućnost sabijanja tla, zbog svoje strukture oblika cilindričnih kuglica. Korijenje biljaka se brže i kvalitetnije razvija, a voda se ne zadržava u okolini pa ne dolazi do prevelike vlage u sastavu korijena što može nepovoljno utjecati na razvoj biljke.

 

Korisne bakterije i mikrobi u humusu – Humus kalifornijskih glista sadrži visoke kocentarcije korisnih bakterija i mokroba koji su nusproizvod probavnog trakta kalifornijskig glista. Te vrste organizama uz pomoć raznih elemenata iz tla u stanju su stvoriti zdravu, živu zemlju koja omogućuje najbolje moguće uvjete za rast biljaka.

 

Visoka dostupnost hranjivih tvari – Probavni trakt glista razgrađuje i mješa hranjive sastojke i elemente potrebne biljkama za rast u jednostavne forme. Te forme biljka uzima iz tla bez prevelikih napora, a višak elemenata ostaje u zemlji lako dostupan biljci u razvoju.

 

Kemijski sastav humusa kalifornijski glista – Osim što sadrži dušik, humussadrži fosfor i kalij, sadrži i tragove željeza, kalcija, magnezija, sumpora, bora, bakra, cinka i mangana.

 

Biljni hormoni rasta – Humus kalifornijskih glista prirodno sadrži biljne hormone rasta auxin i cytokinin, koji potiču brži i jači razvoj biljaka.

 

Prirodni eliminator patogenih organizama – Kako se kalifornijske gliste hrane i štetnim gljivicama i bakterijama iz dobivene hrane, one ih prerađuju i smanjuje se mogućnost oboljenja biljaka.

 

Smanjuje kiselost tla – pH vrijednost humusa kalifornijskih glista je neutralna, znači oko 7, te svojim sastavom neutralizira kiselost tla i omogućava boljkama normalan rast. Humus kalifornijskih glista smanjuje kiseline koje nastaju djelovanjem ugljika u tlu, a povećava nastajanje dušika u obliku korisnim za razvoj biljaka. Omjer ugljika i dušika u organskom otpadu obično je viši od 20:1, što dušik čini nedostupnim za biljke, a zemlja oko organskog otpada postaje kisela.

 

 

 

 

 

 

SJETVA SJEMENA:

1-10 litara po metru kvadratnom; to odgovara 1-10 mm debljine. Rasipa se i odmah se plitko ukopa, posije sjeme i po mogućnosti obilno zalije.

HUMUS ZA SADNJU POVRĆA:
Rajčica:   
-
dovoljno je u jamicu staviti 0.2 – 0.3 litre humusa, položiti korijen i zatrpati rahlom zemljom, obilno zaliti. 
-
poželjno ga je prihraniti u tijeku okopavanja i plijevljenja ukopavanjem humusa plitko oko korijena

Paprika:
-  kod sadnje, u jamicu staviti od 0.1 – 0.5 litre humusa, položiti korijen i zatrpati; ostalo kao i kod rajčice.    

 

Kupus i kelj:
-  kelj pupčar, brokula i ostale kupusnjače – kod sadnje staviti 0.1 – 0.5 litre humusa; jedan dio usuti u jamu pa onda sloj zemlje pa ostatak humusa i onda opet zemlju na vrh.
Prihrana se dodaje kod okopavanja i plijevljenja, oko korijena u zemlju.  

Patlidžan:
-  kod presađivanja su u zemlju unaša od 2.0 – 0.5 l humusa.
Prihrana se vrši ukopavanjem humusa u površinski dio. 

Mrkva, peršin, celer:
-  za sjetvu u rediće posipavamo umjereno, a kao prihranu se umjereno ukapa u zemlju između redova.

Krumpir:
- stavljamo umjerenu količinu humusa u redove ispod krumpira nakon čega ga zatrpamo.       
Prihranjujemo kod okopavanja ili nakapanja uz redove u zemlju ili kod nagrtanja. 

Lubenice:
- u jamice stavljamo oko 0.5 l humusa; prihrana se dodaje kod okopavanja uz korijen.

Cvijeće:
a)     lončanice - udio humusa u smjesama za cvijeće ne treba preći 5-10%
b)    ruže - ukopava se u blisku okolinu korijena od 0.2 – 0.5 l humusa.       

 

EKSTRAKT HUMUSA GLISTA ( za zalijevanje)
Za pripremu ekstrakta se koristi 0.1 – 0.2 l humusa na jednu litru vode. Humus mora ostati potopljen preko noći ili oko 24 sata. Zaostali talog se koristi kao normalno gnojivo jer još ima veliku vrijednost.

 

ZA FOLIJARNO PRIHRANJIVANJE (preko lista)
Na predhodno opisan način, dobiveni ekstrakt, razređuje se sa deset dijelova vode. U takvu, razrijeđenu otopinu,mogu se dodavati eventualni dodatci; sve osim bakrenih preparata.

TABLICA: 
Sadrži;
vodu, organsku tvar, pepeo, kisik, fosfat, kalij, kalcij, magnezij, željezo, mangan, bakar, cink i kobalt.

 

VAŽNA NAPOMENA:

1.  Nepoželjno je ostavljati humus otvorenili na površini zemlje kod sadnje. Mora biti vlažan da bi bio funkcionalan, ako se isuši, gubi na kvaliteti. Mora biti zatvoren u vreći, zakopan u zemlji ili rastopljen u vodi.

2. - Dobar- i zreo humus nema mirisa
-  Mrvičaste je strukture
-  Ne sadrži metalne čestice i pijesak
-  Ne prlja ruke
-  Potopljen u vodu daje žuto-smeđu otopinu, a talog se lako razmaljuje prstima
-  Duljim stajanjem u vlažnom ne stvara plijesan

solum_proventus_letak

Recenzije

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.
Prijavite se za novosti
budite prvi i saznajte sve na vrijeme!

Naši kontakti

  • icon
    Address : Hrvatska, Novi Marof 42220,
    Kalnička 4/A
  • icon
    Telefon : +385 (0)42 20 50 90
    Mobitel : +385 (0)99 34 32 807

Kolačići

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies)

Designed by Slynetwork.com